23 Şubat 2011 Çarşamba

Aşkta Kıvılcımı Kaybetmeyin

 Aşkta Kıvılcımı Kaybetmeyin. Çiftlerin yüzde 10’u beraber geçirdikleri on yıldan sonra birbirlerinden daha çok hoşlandığını söylüyor. Bu şanslı gruba dâhil olmanın sırları burada…

İlişki süresi; 18 ay
Cicim aylarının bitişi
“18 aydan sonra ondan hâlâ etkileniyorsanız, onu seviyorsunuzdur.” diyor evlilik terapisti ve ‘Seni seviyorum fakat sana âşık değilim’ kitabının yazarı Andrew G Marshall. Bridgeport Üniversitesi doktorları da bir buçuk senelik zaman diliminin bu konuda bir kırılma noktası olabileceği konusunda hemfikir.
Ne yapmalı?
Tartışın. Ufak önemsiz konular hakkında yapacağınız münakaşalar ilişkinize zarardan çok yarar getirebilir. Marshall: “Tartışmalar tutkulu ilişkilerin olmazsa olmazlarıdır. Adrenalin seviyeleri yükselir ve bu iki tarafın da birbirini daha çok istemesine yol açar.”
İlişki süresi; 3 yıl
Artık pek çaba harcamıyorsunuz
Üç yıldan sonra artık o eski Romeo halinizden eser kalmaması normal. Seni seviyorumların yerini, kumandayı uzatır mısınlar aldığı zaman, tehlike var demektir.
Ne yapmalı?
İşte size psikolog Kevin Hogan’dan az çaba gerektiren bir strateji: “Arada arkadaşlarınızı akşam yemeğine davet edin. Kadınlar sosyal hayatı birlikte paylaştıkları erkekleri daha çekici buluyor.” Bunun dışında aile oyunları oynayarak aranızda tatlı bir rekabet yaratabilirsiniz. Bu adrenalin, dopamin ve testosteron seviyelerini artıracaktır.
İlişki süresi; 7 yıl
Balayının bitişi
Araştırmalar yedinci yılın oldukça kritik olduğunu gösteriyor. Çünkü bu noktadan sonra can sıkıntısı üst seviyelere ulaşıyor.
Ne yapmalı?
Kendinize bir meşgale bulun. Memory Assessment Clinic’in yaptığı bir araştırmaya göre, çiftler arasında kıvılcımı tekrar yakmanın en iyi yolu çiftlerin birlikte yapabileceği bir hobi edinmesi.”
İlişki süresi; 10 yıl
Birbirinizi çok fazla tanıyorsunuz
Penn State Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre, 10. yıl ilişkilerdeki kötüye gidişin en çok başladığı zaman. Çünkü 10 yıl sonra ortada ne bir gizem kalıyor, ne de seksüel bir tansiyon.
Ne yapmalı?
Elde etmesi zoru oynayın. Evlilik terapisti Esther Perel: “Aile hayatı istikrar ve öngörülebilirlik ister. Ancak bunlar aynı zamanda tutkunun düşmanlarıdır.” diyor. Günlük hayata dair daha az sohbet edin. Ona “Eve gelirken süt alsana” yerine daha cinsellik içerikli mesajlar atın. Perel’in bir başka tavsiyesi de, ayrı programlar yaparak onu biraz sizsiz bırakmanız. Eve dönünce sizi arzulayan bir kadın göreceksiniz.
İlişki süresi; 15 yıl
Sizin seks arzunuz bitiyor
Health Plus Dergisi tarafından yapılan araştırmada kadınların yüzde 77’si cinsel hayatlarının en iyi olduğu yaşın 40 olduğunu söylüyor. Çünkü bu yaşlarda kadınlardaki östrojen ve oksitosin gibi annelik hormonları azalıyor. Bu da onların cinsel arzusunu artırıyor. İşin kötü yanıysa, aynı zamanlarda erkeklerin testosteron seviyesinin inişe geçmeye başlaması.
Ne yapmalı?
Ön sevişmeye ve fantezilere daha çok yer verin. Chicago Üniversitesi’nin araştırmalarına göre, ön sevişmenin etkisinin en çok olduğu yaşlar kırklı yaşlar. Teksas Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre de, cinsel fanteziler çiftler arasındaki kıvılcımı tekrar geri getirmenin en etkili yolu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder